Sağlık

Anemi gözden kaçıyor! Kronik anemi nedir? Seni öldürüyor mu?

Kansızlık belirtileri arasında yer alan yorgunluk, halsizlik ve nefes darlığı erkeklerde görülür ve toplumda genel olarak pek bilinmez. Hematolog Solmaz aneminin belirtilerini ve tedavisini anlattı. İşte anemi ve kansızlık belirtileri!

ANEMİ NEDİR?

Anemi, kırmızı kan hücrelerinde bulunan ve dokulara oksijen taşımaktan sorumlu olan hemoglobinin yaşa ve cinsiyete bağlı olarak normal düzeyin altında kalması durumudur.

KANSIZLIĞIN SEBEPLERİ NELERDİR?

Doç. Solmaz, insanlarda çeşitli faktörlere bağlı olarak anemi gelişebileceğini belirtiyor. Beslenme yetersizlikleri, kronik hastalıklar, genetik durumlar, demir eksikliği anemisi gibi nedenler anemi riskini artırabilir. Özellikle gastrit, mide ülseri ve kalın bağırsak hastalıkları gibi sorunlar sık ​​görülen nedenler arasındadır. Ayrıca kısıtlayıcı diyetler, ağır fiziksel aktiviteler ve bazı kronik hastalıklar da anemi riskini artırabilir.

KANSIZLIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kansızlığın fiziksel ve zihinsel sağlık üzerinde derin etkileri olabileceğini vurgulayan Doç. Dr. Solmaz, yorgunluk, halsizlik ve nefes darlığının günlük yaşamı olumsuz etkileyebilecek yaygın semptomlar olduğunu belirtiyor. Oksijen taşınmasının azalması bilişsel işlev bozukluğuna ve antrenman toleransının azalmasına neden olabilir. Bu durum sadece fiziksel sağlığa değil aynı zamanda duygusal ve ruhsal zorluklara da yol açabilmektedir. Kronik yorgunluk yaşayan bireylerin gerginlik, kaygı ve depresyona daha duyarlı olabileceğini ekliyor.

DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ

En yaygın anemi türlerinden biridir. Demir olmadan kemik iliğinde yeterli miktarda kırmızı kan hücresi üretilemez. Yetersiz demir alımı, bozulmuş demir emilimi veya kan kaybından kaynaklanabilecek demir eksikliği anemisi tedavi edilebilir. Kişinin diyetine demir içeren gıdaların eklenmesi veya demir takviyesi reçete edilmesi tedavi yollarıdır.

KANSIZLIK TEDAVİSİ: KANSIZLIĞA NELER İYİ GELİR?

Kansızlık riskini azaltmak için Doç. Dr. Solmaz, hem beslenme hem de yaşam tarzı faktörlerini ele alan çok taraflı bir yaklaşımın gerekliliğini vurguluyor. Bu önlemler arasında demir içeren gıdaların yeterli miktarda tüketilmesi, C vitamini içeren gıdalar ile demir emiliminin artırılması, düzenli sağlık kontrolleri ile temel tıbbi durumların erken tespiti, dengeli ve besleyici bir beslenme düzeninin benimsenmesi ve düzenli egzersiz alışkanlığının kazanılması yer alıyor.

haber-beylikova.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu