İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası’ndan Antakya seferberliği
İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği (CCIIST), Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ile “kardeş oda protokolü” imzaladı.
İmza törenine İtalya’nın Türkiye Büyükelçisi Giorgio Marrapodi, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, İtalya Ticaret ve Sanayi Odası Dernek Lideri Livio Manzini ve İtalya Sanayi ve Ticaret Odası Genel Sekreteri Fatih Ayçin katıldı.
İtalyan Sivil Savunması tarafından 17 Şubat’ta Antakya’da kurulan İtalyan sahra hastanesi, depremde hasar gören kullanılamaz hale gelen hastaneler nedeniyle değerli bir misyona imza attı.
İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Livio Manzini, imza töreninde yaptığı konuşmada, deprem sonrası sürecin şu anda normale dönmediğini ve bunun için takviyelerin devam edeceğini belirtti.
Depremin ilk gününden itibaren İtalyan Ticaret Odası’nın diğer STK’larla birlikte bölgedeki yardım çalışmalarında aktif rol aldıklarını belirten Manzini, 81 İtalyan ticaret odasının desteğiyle bir fon kuracaklarını bildirdi. ve bölgedeki ekonomik hayatı canlandırmak için yerli şirketler.
6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinden dolayı çok üzüldüğünü ifade eden Manzini, şunları söyledi:
“Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın ailelerine başsağlığı diler, depremden etkilenen vatandaşlarımıza acil şifalar dilerim. Diğer birçok STK gibi odamız da bölgelerdeki yardım çalışmalarında aktif olarak yer almıştır. ilk günden beri depremden etkileniyor.İtalyan hükümetinin Hatay’a yaptığı yardımlarda özellikle yer aldık.Lojistik üssümüz İtalyan arama kurtarma grubu ve daha sonra sahra hastanesi yaparak yerel kurumların ve halkın takdirini kazandı. Artık dikkatimizi yeniden inşaat çalışmalarına vermemiz gerektiğini hissediyoruz ve bu tarafta bugün Antakya Ticaret ve Sanayi Odası ile kardeş oda protokolü imzalayacağımızı memnuniyetle bildiririm.
İmzalanan protokolün amacı, bölgenin yeniden inşası ve eski ekonomik düzeyine kavuşturulması için uygun projelerin belirlenerek geliştirilmesi… Bu kapsamda mali yardımda bulunmak isteyen üyelerimiz hesap bilgilerine, yardım etmek isteyen üyelerimiz yetkili iletişim bilgilerini odamızdan alabilirler. Ayrıca, yurtdışındaki diğer İtalyan ticaret odalarının veya herhangi bir üçüncü tarafın bu projelere sadık ve mali açıdan verimli bir şekilde katkıda bulunmasına olanak sağlayacak başka bir fon oluşturma sürecindeyiz.”
5 Mayıs’ta Hatay’a gideceklerini belirten Manzini, “Antakya Ticaret Odası Başkanı Hikmet Bey ile birlikte durum değerlendirmesi ve çalışma toplantısı yapacağız. Uygulamada neler yapılabilir? Bir fon kuracağız.” söz konusu.
Bölgede ekonominin canlanması ve hayatın normale dönmesi için artık bir maraton sürecinde olduklarını belirten Manzini, “Bu maratonu sağlam temeller üzerine her zaman birlikte yapabiliriz. İmkanlarımız sınırsız değil. değerli olan bunu zamanında yapabilmektir.” ifadesini kullandı.
“İtalyan Ticaret Odası deprem sırasında inanılmaz bir çaba gösterdi”
İtalya’nın Türkiye Büyükelçisi Giorgio Marrapodi, depremin olduğu günden bu yana harekete geçtiklerini belirterek, yardım ve desteklerinin önümüzdeki aylarda da devam edeceğini bildirdi.
Antakya ile imzalanan kardeş oda protokolünde yer almaktan onur duyduğunu ifade eden Marrapodi, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İtalyan Ticaret Odası deprem anında inanılmaz bir gayret gösterdi. İlk gün itfaiye ve arama kurtarma ekiplerimizi gönderdik. Araçlarımızla bölgeye giden İtalyan gruplara ihtiyaç duydukları tüm lojistik desteği sağladık. ticaret odasının katkıları.konsolosluk,elçilik ve ticaret ofisi ekip sinerjisi ile burada yapılan çalışma dikkat çekicidir.deprem sonrası acil durum şu an bitmedi.önümüzdeki 10 gün içinde italyadan üst düzey bir yönetici heyet, Türk tarafında neler yapılabileceğini ve ne gibi dersler çıkarılabileceğini ortaya koymak için Ankara’daki tüm idari kademelerle bir araya gelecek.’ ve bu yüzyılda bir daha böyle bir felaket yaşamamayı umuyoruz.
Depremde hayatını kaybeden İtalyan vatandaşları da var. Türkiye’nin Kovid-19 sürecinde İtalya’ya gösterdiği takviye ve yardım gibi İtalya, depremde de desteğini ve yardımını gösterdi. Böyle bir felaket karşısında yan yana durabildik, birbirimize güç katabildik. Hem sivil toplum hem de hükümet düzeyinde çok başarılı bir yardım kampanyası yürütüldü. Hem İtalya’daki hem de Türkiye’deki İtalyan toplumu, İtalyan ve Türk iş dünyası bu konuda el ele vererek başarılı çalışmalara imza attı. Sanayi olarak sallanan bölgede alt yapının toparlanmasına ya da güzelleştirme adına yapılan çalışmalara baktığımızda İtalya’nın geçmişten gelen bir bilgi birikimi ve tecrübesi var. İki ülke arasında bir köprü kurarsak faydalarının olacağına inanıyorum” dedi.
“Aileler çocuklarının eğitimi için göç etti”
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin de 6 Şubat sabahı meydana gelen deprem felaketinde İtalyan milletini her zaman yanlarında hissettiklerini belirterek, İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası ile bu kardeşlik protokolünün imzalandığını söyledi. Ticaret ve Sanayi Derneği çok teşvik ediciydi.
Antakya ve çevresinde mobilya, ayakkabı, lojistik gibi önemli sektörlerin bulunduğunu vurgulayan Çinçin, “İtalyan ticari hayatıyla birçok kesim örtüşüyor. Burada iş birliğine ihtiyacımız var. Hatay, Maraş ve Adıyaman’ı süper bir teşvik paketine dahil etmemiz gerekiyor. Çok göç verdik, önemli miktarda vasıflı işgücü göçü verdik, yine tersine göçün olması için teşvik edilmeli.” söz konusu.
Depremin ardından kentten çevre illere ve Türkiye’nin diğer illerine göç olduğunu belirten Çinçin, “Aileler çocuklarının eğitimi için göç etti. Ailelerin geri dönmesi ve kentte yaşamın devam etmesi için bir an önce konteyner okullar açılmalı. Yüz yüze eğitim başlamazsa bölünmüş aile yapısı devam edecek.Aksine çeşitli şehirlerde göçün yeniden başlayabilmesi için en değerli şey eğitimin başlaması, rehabilitasyonun başlaması olmalıdır. hastanelerin sağlık altyapısının yanı sıra barınma ihtiyacının en aza indirilmesi ve sosyal alanların uygulanması terimlerini kullandı.