Merkez bankası faiz oranını yüzde 9’da tuttu.
Geçen ay faiz oranını yüzde 10,5’ten yüzde 9’a indiren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bu ay da beklentiler doğrultusunda faiz oranını değiştirmeden yüzde 9’da tuttu.
Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, “Ortaya çıkan öncü veriler, süregelen jeopolitik riskler ve faiz artışlarının da etkisiyle gelişmiş ülke ekonomilerinde resesyon endişelerinin devam ettiğine işaret ediyor. Türkiye’nin geliştirdiği stratejik çözüm araçları sayesinde bazı ülkelerde arz sıkışıklığı yaşanıyor. temel gıda başta olmak üzere sektörlerin tasfiye edildiğini belirterek, “Olumsuz etkileri azalsa da uluslararası ölçekte üretici ve tüketici enflasyonu yüksek seyrini sürdürüyor. Yüksek küresel enflasyonun enflasyon beklentileri ve uluslararası finans piyasaları üzerindeki etkileri yakından takip edilmektedir.” denildi.
“2022’NİN İLK ÜÇ ÇEYREĞİNDE GÜÇLÜ BÜYÜME”
Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Ülkelerin ortasında farklılık gösteren ekonomik görünüm nedeniyle gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adımlarındaki ve bağlantılarındaki ayrışma artarak devam ediyor. finansal piyasalarda artan belirsizliklere merkez bankalarının geliştirdiği yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme çabalarının devam ettiği gözlemlendi. 2022 yılının ilk üç çeyreğinde güçlü bir büyüme sağlandı. Yılın son çeyreğine ilişkin öncü göstergeler ise büyümedeki yavaşlama eğiliminin devam ettiğine işaret ediyor. zayıflayan dış talep nedeniyle
“PARA AKTARIMI MEKANİZMASININ ETKİNLİĞİNİ DESTEKLEYEN ARAÇLAR KULLANILMAYA DEVAM EDİLECEKTİR”
Ancak, imalat sanayi üzerindeki dış talep kaynaklı baskıların iç talep ve arz kapasitesi üzerindeki etkilerinin şimdilik sınırlı düzeyde kaldığı görülmektedir. İstihdam kazanımları benzer ekonomilere kıyasla daha olumlu. İstihdam artışına katkı sağlayan sektörlere bakıldığında, büyüme dinamiklerinin yapısal kazanımlarla desteklendiği görülmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, turizmin mevcut süreçlerin istikrarına beklentileri aşan güçlü katkısı devam ediyor. Ayrıca, elektrik fiyatlarının yüksek seviyesi ve ana ihracat pazarlarında resesyon ihtimali mevcut istikrar üzerindeki riskleri canlı tutuyor. Mevcut süreçlerin sürdürülebilir seviyelerde istikrarı fiyat istikrarı açısından değerlidir. Kredilerin büyüme hızı ve ekonomik aktivite ile ulaşılan finansal kaynakların hedeflere uygun bir formda karşılanması yakından takip edilmektedir. Konsey, mali transfer sisteminin etkinliğini desteklemek için araçlarını kararlılıkla kullanmaya devam edecek ve başta finansman kanalları olmak üzere tüm politika araç setini liralaştırma hedefleriyle uyumlu hale getirecektir. Aralık ayında açıklanacak olan 2023 yılı Para ve Kur Politikası’nda uygulanacak politikalar kapsamlı bir şekilde duyurulacaktır.
“YABANCI TALEP DÜŞÜŞÜNÜN VE TOPLAM TALEP ŞARTLARININ ETKİLERİ YAKINDAN TAKİP EDİLMEKTEDİR”
Enflasyonda gözlenen yükselişte; Jeopolitik gelişmelerin neden olduğu elektrik maliyet artışlarının gecikmeli ve dolaylı etkileri, ekonomik temellerden uzak fiyat oluşumlarının etkileri ve küresel güç, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların neden olduğu güçlü olumsuz arz şokları etkili oldu. Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesine yönelik atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlarla birlikte küresel barış ortamının yeniden tesisi ile enflasyonla mücadele sürecinin başlayacağını öngörmektedir. Azalan dış talebin toplam talep koşulları ve üretim üzerindeki etkileri yakından takip edilmektedir. Küresel büyümeye ilişkin belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin arttığı bir dönemde, sanayi üretimindeki ivmelenme ve istihdamdaki artış eğiliminin devam etmesi, arz ve yatırım kapasitesindeki yapısal kazanımların devamlılığı açısından finansal koşulların destekleyici olması kritik önem taşıyor. . Bu çerçevede Kurul, politika faizini sabit tutma kararı almıştır. Kurul, küresel talebe ilişkin artan riskleri dikkate alarak mevcut politika faizinin yeterli düzeyde olduğunu değerlendirdi. TCMB, fiyat istikrarını sürdürülebilir bir biçimde kurumsallaştırmak amacıyla, tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liraizasyonu teşvik eden kapsamlı bir politika çerçevesini gözden geçirmeye devam etmektedir. Değerleme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politikası adımları, para politikası transfer mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi amacıyla kullanılmaya devam edilecektir.
“KURUL ŞEFFAF KARARLAR ALMAYA DEVAM EDECEK”
TCMB, fiyat istikrarı temel hedefi doğrultusunda, enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler ortaya çıkana ve orta vadeli yüzde 5 hedefi belirlenene kadar, liralaştırma stratejisi çerçevesinde elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. elde edilir. Fiyatlar genel seviyesinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesi ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin devam etmesi ve finansman maliyetlerindeki kalıcı düşüş yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu yönde etkileyecektir. . Böylece yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde sürdürülmesi için uygun bir zemin oluşturulmuş olacaktır. Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır.